středa 18. března 2020

úvaha_20200318 _vak

úvaha_20200318 _vak

- - -























Bytový dům sám o sobě v dnešní době celkem jasně definuje prostor a vymezení vlastních jednotek na daném místě. Ovšem držímeli se malé plochy, bytová jednotka by mohla být mobilní záležitost. Jednotku zapřáhneme za kolo a vydáme se mimo město, kde se stane stanem, po návratu vzhledem k nedostatku prostoru ji vytáhneme a stane se zas bytem.

Vlastnictví spočívá v koupi nebo pronájmu tzv. vaku a člověk potom zaplatí více jen za zavěšení na určitý čas ve vybrané lokalitě na rám. 

Skladba BD

1) mobilní vakplastová lehká půlkoule (charakter materiálu modrá TOI TOIka) zavěšená v látkovém vaku
2) nosný rám pro zavěšení s technikou a trčícími gumovými rourami pro vedení elektřiny, vody a odpadu (možná shromažďovač vody a solár?)
3) údržbové a záchranné rameno - v případě zaseknutí nebo nějakého problému

Jak to funguje?

Na kole přijedeme i s "vakem" v zápřahu. Ten sme si koupili hned po skončení školy, protože koupě bytu byla nemožná a nájmy vysoké. Protože pracujeme z bytu, nemáme potřebu někam chodit. Zaplatíme na týden zavěšení (pokud zůstaneme děéle i po vyzvání, máme problém ...), zamkneme velké věci a jdeme se zavěsit. Plastová lehká půlkoule (charakter materiálu modrá TOI TOIka) v sobě skýtá látkový "vak"pro zavěšení. Ten vyndáme. Vak rozepneme v místě "okna" (transparentní kus látky) a vložíme dovnitř samotnou plastovou polokouli. Z nosné konstrukce visí již připravené kladky. Látku ve vrcholu zavěsíme na hák kladky, současně druhou stranu lana, protáhneme špičkou dovnitř vaku, ta nám bude sloužit k vytažení nahoru. Vybráním "vaku" z polokoule se uvnitř vytvoří obytný prostor, s měkčenou podlahou. Vlezeme do takto shrnutého vaku a začneme lano z vrcholu (špičky) tahat dolů a pomalu tím zvedat látku "vaku" nahoru, získáme stan. Polokoule zůstává stále na zemi. Vylezeme zas ven a z nosného rámu si vytáhneme volné hadice pro vedení (el.,voda,odpad) a zapojíme na správné místo zespoda polokoule. Vlezeme dovnitř, skontrolujem věci, jestli zůstali všechny tam a nic se při přemisťovní neztratilo. Nahážeme všechny haraburdy a jídlo dovnitř, zavřeme stan a začneme tahat lano a zvedat celou konstrukci vzhůru. Trochu se třeme o ostatní, proto se snažíme "tahat" nahoru pomalu, ať je příliš nerušíme. Vzhledem k plnosti nahoře zůstanu, trochu níž a lano kladky záháknu za pojistku. Všechny svoje krámy v síťkách zavěsím nahoru na šňůry. Vytáhnu i lampičku s topným panelem, zapojím do zásuvky a přehodím je přes lano nahoře. Tak teplo a světlo máme. Vzhledem k mojí kondičce, jsem spocenej jak prase, tak vytáhnu středovej kruh místnosti a po vykonání potřeby, vytáhnu hadici sprchovou, spláchnu to tím a omyju se, současně si do kýble napustím vodu a připravím večeři. Středovej kruh vrátim na místo, tvářím se, že pracuji, jím večeři a čumím kruhovým otvorem na ten přelidněný svět kolem. Je tma, chce se mi spát a trochu to houpe ve větru. Nakonec to vzdávám a  padám do náručí snů.


Město / venkov

Ve městě jsme zavěšení, protože není misto. Na venkově máme místa až až, takže tam hodíme půlkouli, a tyčí uprostřed vytáhnem látku a juhu, máme stan. :D